Interviu revista TRANZIT | Clientii sunt inca reticenti la externalizarea logisticii

QeOPSEvenimente

Solutii personalizate de transport national si internationalSolutii personalizate de transport national si international

Piata de comert online a cunoscut in ultimii ani o crestere vertiginoasa, dar logistica pentru online (denumita si e-fulfillment) este inca la inceput. Astfel, se estimeaza ca doar 2% din piata de comert online si-a externalizat aceasta activitate, majoritatea firmelor fiind de parere ca intern au un control mai bun asupra activitatii. QeOPS este o companie tanara, care a inceput acum un an sa ofere servicii logistice pentru comertul online, dar si servicii pentru segmentul de offline sau omnichannel. Principalul avantaj competitiv al QeOPS este echipa formata din profesionisti cu experienta in logistica pentru online.


In conditiile in care marjele de profit din logistica sunt tot mai mici, firmele din domeniu incearca sa se orienteze catre piete de nisa. QeOPS este una dintre companiile care s-a orientat catre logistica pentru piata on-line. Firma a fost fondata de Paul Copil, care are o experienta vasta pe aceasta piata, dupa ce a coordonat ani buni operatiunile Fashion Days. QeOPS se adreseaza si pietei offline de nisa, pentru logistica de produse mici si medii, pe care, de obicei, magazinele le cumpara la bax sau subunitati de bax. De exemplu, cosmetice, produse electronice de dimensiuni mici, produse de bricolaj – scule, unelte sau accesorii – ce sunt livrate si la magazine mai mici de profil, carora le este greu sa isi faca o flota proprie pentru a se aproviziona cu cateva produse, asa ca apeleaza la achizitii online si livrari cu o firma de curierat. „Ca sa faci logistica pentru astfel de bunuri este nevoie de un depozit si de personal specializat, ceea ce presupune costuri fixe substantiale, si atunci noi oferim solutia externalizarii, iar clientul plateste cat consuma. Depozitam cosmetice, electronice, bricolaj, articole sportive, dar si produse industriale de dimensiuni mici si medii“, a explicat Paul Copil – CEO QeOPS.

Specifica acestui tip de activitate logistica este previziunea dificila pentru comenzile ce urmeaza sa intre in sistem. „La comenzi online nu stii ce urmeaza sa vina in urmatoarele cinci minute. Pe cand in cazul logisticii offline, exista o predictibilitate a comenzilor, nu se trimite o comanda acum si se doreste livrata in jumatate de ora, cum este cazul in comertul online. In plus, comenzile online sunt la nivel de una, maximum doua bucati, din fiecare produs. Nu avem deseori situatii cu multiplu de bucata pe SKU, asa cum avem la comenzile offline unde se livreaza majoritar multiplu de bax sau subunitati de bax.“

Unul dintre clientii companiei, de exemplu, se ocupa cu montarea de rafturi industriale specializate si apeleaza la QeOPS pentru logistica produselor si accesoriilor. Asa ca, atunci cand are un proiect, comanda doar numarul de repere de care are nevoie in teren, si astfel are garantia ca in cel mai scurt timp acestea sunt pregatite si livrate la locul instalarii, in cantitatea necesara.

Un alt client, in schimb, are produse de volum mare, cum sunt aparate pentru salile de fitness, produse care pot fi si de 3 m lungime, cu greutatea de 300 kg fiecare, si care presupun un mod diferit de abordare, tinand cont de dimensiunile si greutatile lor.

Depozitul se va dubla

Compania detine in prezent un spatiu de depozitare de 3.200 m2, dotat cu o linie de conveior automatizat, dezvoltat intern, care proceseaza comenzile pentru online cu o capacitate de 1.500 de produse pe ora, dar si o zona pentru depozitarea produselor ce necesita temperatura controlata intre 4 si 6 OC. De asemenea, WMS este o solutie interna, care este personalizata si dezvoltata impreuna cu o companie specializata in acest sens. In depozit lucreaza in prezent 16 oameni.

Dotarile permit oferirea de servicii personalizate cu o predictie cat mai exacta asupra orei de livrare. „De exemplu, in zona Bucuresti-Ilfov, produsul poate ajunge chiar si in 90 minute la client. Pentru astfel de comenzi, picking-ul si ambalarea dureaza maximum cinci minute, astfel ca mai raman 85 de minute ca sa ajunga coletul la destinatie. Timp de doua luni am masurat traficul de la depozit in imprejurimi, la distante de 20-30 km, si a iesit un timp de pana la 90 de minute. Desigur, acest lucru presupune colaborarea cu un serviciu de livrare rapida sau express, care genereaza un cost suplimentar.“

In cadrul depozitului se desfasoara inclusiv activitati cu valoare adaugata, cum ar fi etichetare, insert de materiale promotionale sau manuale de instructiuni si certificate, ambalare tip cadou sau ambalare cu folie termica, iar in acest sens compania se poate ocupa inclusiv de achizitia de ambalaje. Depozitul este dotat cu o masina automata de ambalare termica unde investitiile au ajuns la circa 14.000 de euro. „Avem clienti care aveau de ambalat produse pentru clientii lor din diverse tari din Europa, iar eticheta era personalizata in limba fiecareia. Operatorul cu care lucra inainte lipea eticheta direct pe produs si abia apoi il impacheta. Noi i-am propus sa lipeasca eticheta dupa ce impacheteaza produsul, deoarece, daca se intorc produse retur sau unele raman nevandute, nu mai este nevoie sa dezlipesti eticheta direct de pe ambalaj si sa risti sa strici aspectul produsului. Asa, se desface folia initiala, il reimpachetezi, il etichetezi si ai posibilitatea sa-l vinzi din nou, in alta tara.“
Planurile companiei prevad pentru 2018 o extindere a depozitului de pana la circa 6.500 m2.

http://www.traficmedia.ro/ro/11009-clientii-sunt-inca-reticenti-la-externalizarea-logisticii.html
06.12.2017 / Trafic Media

https://qeops.eu/2017/11/06/de-ce-sa-externalizezi-procesul-de-e-fulfillment/

„România mai are mult de învățat și construit comparativ cu vestul Europei” – interviu cu Paul Copil | VIDEO

https://qeops.eu/2017/11/14/romania-mai-are-mult-de-invatat-si-construit-comparativ-cu-vestul-europei-interviu-cu-paul-copil-video/

De ce sa externalizezi procesul de e-fulfillment?